Selecteer de taal

Nieuw streekbier op basis van waterkers / Bron: Het Nieuwsblad

    
Frank Vansimpsen laat de waterkerszaden zien die een belangrijk ingrediënt zijn voor het bier 

 
TONGEREN - Het streekproduct waterkers kan voortaan ook gedronken worden. De familie Vansimpsen brengt een bier op basis van deze groente op de markt. Met La Cress willen ze zelfs scoren in de Verenigde Staten.
Nadat kwekerij Sint-Lucie uit Lauw vorig jaar trots kon meedelen dat de Haspengouwse waterkers erkend is als Vlaams streekproduct, pakken Frank Vansimp¬sen en vier familieleden uit met nieuws. Ze lieten een bier brouwen bij brouwerij Anders in Halen op basis van deze groente. Met het amberkleurige en bittere La Cress willen ze na Haspengouw en Vlaanderen ook Amerika veroveren. Het bier heeft een alcoholpercentage van 6,5 %.
‘Een bier op basis van waterkers bestond nog niet’, zegt Frank. ‘Gek is het idee zeker niet. Uit wat opzoekwerk blijkt dat in de tijd van de Kelten de groente nog werd gebruikt in bieren. De hop is pas later gekomen omdat die overal makkelijker te planten is. Het telen van waterkers is erg arbeidsintensief.’
Testen en proeven
De familie Vansimpsen zorgt voor eigen waterkerszaad. ‘Eerst laten we aantal bedden waterkers opschieten en daarna worden de grote scheuten gedroogd en kunnen we het zaad oogsten. Onze groente vindt zijn weg naar de vroegmarkten en warenhuizen. Maar nu gebruiken we de zaden dus ook om bier te brouwen.’
‘We zijn allemaal wel bierdrinkers in de familie, maar dat was dan eerder pils. Een vriend had al eerder het plan opgevat om een eigen brouwsel op de markt te brengen, maar dat is dan niet doorgegaan’, weet Frank. ‘We zijn uiteindelijk in zee gegaan met brouwerij Anders in Halen. Zij maken bier op aanvraag en hebben heel wat kennis in huis. Uiteindelijk mag het resultaat er zijn na heel wat testen en proeven.’
‘We hebben nu zo’n 2.000 liter laten produceren in vaten en flesjes en zullen La Cress voorstellen op het bierfestival ‘Bier Ander’s in Tongeren. Dat vindt plaats op 3 en 4 augustus op de Grote Markt. Vanaf dan zal het bier ook al beschikbaar zijn bij enkele handelaars in de streek’, weet de teler/brouwer. ‘Wellicht zullen we al snel een groter volume brouwen, want de reacties zijn nu al lovend. We lonken ook naar de VS, want daar zijn onze bieren erg geliefd.’